Какво е асансьор и как работи?


Основни познания за асансьорната уредба и начина на функциониране на съоръжението

Какво е асансьор и как работи?

 

 

Може би не сте се замисляли как точно работят едни от най-широко използваните превозни средства по целия свят - асансьорите!

 

Машинита,на която ежедневно доверяваме нашия и на нашите близки живот!

 

Ще Ви разкажем!

 

 

 

 

КАК РАБОТИ АСАНСЬОРНАТА УРЕДБА

КАК РАБОТИ АСАНСЬОРНАТА УРЕДБА

Основни познания за асансьорите

Кабината на асансьора се издига и спуска посредством метални въжета.Механиката,която движи тези въжета се намира в асансьорната шахта или така нареченото машинно отделение.

Въжетата са закрепени и се въртят около колело,наречено фрикционна шайба,а тя е свързана с електрически мотор.Когато моторът се завърти в едната посока-кабината тръгва нагоре.Когато се завърти в другата посока-кабината тръгва надолу.

От другия край на самите въжета пък е разположена противотежест,чиято цел е да уравновеси товара на кабината.

Както кабината,така и противотежестта са прикрепени към направляващи релси,които се фиксират към бетонните стени на шахтата.Релсите правят така,че в самата шахта нищо да не се люлее.

Технически погледнато само едно от няколкото въжетата е напълно достатъчно за да издържи както кабината,така и противотежестта.Останалите служат за допълнителна сигурност.

Машината е оборудвана и с допълнително предпазно устройство.В близост до електрическия мотор е разположен и така наречения скоростен ограничител ,който е снабден със собствена и въже,които са свързани с кабината.Във вътрешната му част има две метални куки.В случай,че въжетата се скъсат,което е почти невъзможно,и кабината започне да пада свободно,центробежните сили изхвърлят куките навън,като се заклинват в самата ролка,като по този начин блокират въртенето на скоростния ограничител,той спира и така се издърпва въжето,което задейства спирачната система на асансьора.

 

История

 

 

Самата идея за асансьор е наистина проста-ако едната страна се изкачва нагоре,другата слиза надолу!

 

Само дето е отнело около хиляди години за да се разбере как машината да СПРЕ!

 

И......наистина вече е лесно да се возим на асансьор!

С Лифт ООД - монтаж, демонтаж и сервиз на асансьори и елеватори

Денонощна поддръжка на
всички видове електрически асансьори

  Начало

За нас

Услуги

Галерия

Клиенти

Проекти

Лицензи

Полезно

Контакти